Pamatujete si na český normalizační horor Upír z Feratu? Ti, kdo u příběhu o autě vysávajícím za jízdy řidičovu krev zažívali příjemné mrazení, mohou brzy zažít mrazení děsivé. V tyto dny totiž dokončil své přísně utajované šetření tým složený z forenzních psychiatrů, patologů, etnografů, autokonstruktérů, policistů, specialistů BESIPu a ošetřovatele orangutanů z pražské zoo. 
Verdikt? Jen pro silné povahy: vozy Mercedes, Audi a BMW radikálně změní své chování, pokud do nich usedne majetný a vysoce postavený řidič české národnosti. Zmíněný tým vyzpovídal desítky těchto řidičů, kteří byli někdy trestáni nebo vyšetřováni za svou "agresivní jízdu". Všichni dotazovaní se shodují v jednom: auto, které řídili, se chovalo naprosto iracionálně, skoro jako živá bytost.
Mezi nejčastější anomálie chování těchto aut podle dotazovaných řidičů patří: nepřiměřená rychlost jízdy, agresivita vůči ostatním vozidlům, najíždění, předjíždění zprava, náhlé brždění před předjetým vozem, blikání, troubení, sprostá gesta, fyzické napadení řidiče, v případě jeho fyzické převahy pak fňukání, podplácení policistů, soudců, žalobců, státních zástupců, ovlivňování svědků, výmluvy na osobu blízkou, nebo rovnou svádění viny na oběť nehody.
Odborníci výsledky šetření předali úřadům, a odpověď přišla rychle. Německé automobilky pravděpodobně svolají na kontrolu většinu inkriminovaných vozů. "Nikdy jsem se s něčím takovým nesetkal," kroutí hlavou šéf Mercedesu Ulrich Baumgartner. "Jestli se potvrdí, že je to pravda, nejen, že rezignuji, ale asi odletím na Měsíc. Z tohohle jde fakt strach." Naopak šéf koncernu BMW Karl-Heinz Hornsholm byl střízlivější a stručnější: "Dětem sirky do rukou nepatří."
O dalším vývoji kauzy vás budeme informovat.